Kövess!



2009.12.02. 15:32| Szerző: Kontárblog

Az Európai Bizottság környezetvédelemmel foglalkozó honlapján leltem az alábbi videókra.
Jelmondatuk: Tekerd le, kapcsold ki, hasznosítsd újra.

Az első nagyon eltalált, főleg az tetszik benne, ahogy az ötlet létrejöttének megjelenítését újragondolták.

Kicsit bárgyú a grafika, de talán nem is ezen van a hangsúly.
Az egyszerű földi halandó számára is könnyen hasznosítható tippeket ad a filmecske. 


A második videó már kevésbé hatásos szerintem, inkább kicsit bárgyúba hajlik át a cselekmény.
Mindkettőnél érdekes, hogy markánsak a hanghatások, de szöveg nem nagyon van benne.

A harmadik már 'felnőtt mese', szintén hasonló mondanivalóval, egy fenntartható, és egy fenntarthatatlan életviteli alternatívát látunk szinkronban kibontakozni, bár a vége szerintem lehetett volna kicsit ütősebb.

 

Környezetvédelmi kampánynak nem rossz, bár talán direkt nem a legjobban kivitelezett, de mindenképpen elgondolkodtatja azt, aki egy kicsit is fogékony a témára. Nem támaszt hatalmas elvárásokat.

A kezdőlap fülre kattintva egy érdekes videócska ugrik be, hát...ez olyan magyaros- gondoltam. Ezután láttam meg, valóban, van minden nemzetnek külön-külön egy kis kampánya.


Share/Bookmark
Címkék: környezetbarát hatásos  |   | 17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kontar.blog.hu/api/trackback/id/tr401568215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.02. 15:54:59

remélem mindenki észrevette a zöld youtube csíkot:D

Picsasereghajtó 2009.12.02. 18:04:16

A tököm tele van ezzel a "mentsük meg a Földet azzal, hogy a főkapcsolóval kapcsoljuk ki a tévét, és hogy megfagyunk otthon" mozgalommal. Nincs autóm, bringával járok, az összes izzó energiatakarékos a lakásban, és szelektíven gyűjtöm a szemetet. Annyi luxust igazán megérdemlek, hogy távírányítóval kapcsolgathassam a tévét, és hogy meló után hazaérve meleg legyen, ne nagykabátban kelljen leülni a gép elé.

Kedvencem volt, amikor valamelyik tévéműsorban celebek hirdették ezt a fasságot, az udvaron meg ott állt a 3000 köbcentis terepjáró. De ő kikapcsolja a tévét. És elhiszi magáról a degenerált barom, hogy tesz valamit a környezetért. Na az ilyen azzal tett volna valamit a környezetét, ha az anyjába szorul születésekor.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.02. 18:10:36

@Sün! balázs: Jó, a videó végén a 15 fok az tényleg durva, de én speciel havonta 1x nézek csak tv-t, úgyhogy gyökérből kapcsolom le.

A celebek világáról megvan a véleményem, képmutatás rulez nyilván...

Francekellregisztralni 2009.12.02. 18:13:04

Hat igen az a 15 fok az elso film vegen egy kicsit meredek....bar lehet hogy a svedek a celcsoport.
En szemely szerint 18-ban se tudok letezni tolldunyha nelkul.

Sün! balázs: Asszem te sem vagy a celcsoportban...

Itt az ireknel 1(!!!) reteguek az ablakok. ja igen es valoban minden varosi tankban ul kb 1 ember a dugoban reggelente...mokas elsuviteni mellettuk a busszal:D

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.02. 18:17:40

@Francekellregisztralni: a hollandok se spilázták túl a hőszigetelést akkoriban, mikor ott jártam, náluk is egy rétegű, és nem túl passzentosra illesztett az ablak...

magam is busz párti vagyok,pl a Bartók Bélán kerékpározni nem lenne hosszú pályafutás...

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.02. 18:31:05

@privateer: hát az úúúgy voooolt...:)
most jöttem rá, hogy lehet ezeket a csíkokat színezni, és a blog színéhez is passzol, úgyhogy összekötöttem a kellemest a kellemessel:)

Kuruttya 2009.12.02. 18:44:48

Az egész koncepció tökéletesen rossz oldalról közelíti meg a problémát. Ha tiszta, megújuló forrásokból termelnék az energiát, mindenki úgy pazarolhatná, ahogy akarja, illetve ahogy a pénztárcája engedi. Baromság és képmutató sznobizmus ez a "húzzuk ki a konnektorból a tévét" mozgalom. Nem várható el az emberektől, hogy feladják az apró luxusukat egy halvány eszme érdekében, ráadásul még ha mindenki meg is tenné (ami soha nem fog megtörténni), még mindig egy nagy lófaszt segítettünk a környezetünkön, legfeljebb pár százalékkal csökkentettük az energia felhasználást. Ettől azonban nem fognak még visszafagyni a sarki jégsapkák, ennél sokkal több kéne.. Cserébe aki viszont megteszi, az marha környezettudatosnak hiszi magát, és jól lenézi a tudatlan barmokat, akik nem szeretnének 15 fokban fagyoskodva csoszogni a tv bekapcsológombja felé.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.02. 18:51:09

@Álmos: amíg ki lehet zsigerelni a természetet, addig ki is fogják... amit lehet pazarolni, azt el is pazaroljuk. Szerintem a környezetbarát módon előállított energiát sem érdemes pazarolni szerintem, és érdemes a sok kicsi-sokra megy elvet elővenni.
Ha mindenki azt mondja, ez, vagy az semmivel se járul hozzá a környezetterheléshez, vagy elenyésző az egyéni hozzájárulása, akkor ilyen jogon miért is szólja le bárki is az amerikaiakat, amiért az ökológiai lábnyomuk a többszöröse bármely más terület lakosságához vetítve. Egy kis ez-egy kis az, és hamar összejön ám az az energiapazarlás.

Kuruttya 2009.12.02. 19:58:32

@Kontárblog: az a baj, hogy sok kicsi sem megy elég sokra. Ez csak ilyen önámítás. Lecsökkentjük az ökológiai lábnyomunkat 5%-al. Na és? Ettől még nem változna semmi.

És ha környezetbarát módon állítjuk elő az energiát, akkor miért is ne "pazarolhatnánk" abban az értelemben, hogy kényelmesen melegre fűtjük a lakást, és távirányítóval kapcsoljuk a tévét?

Fatman 2009.12.02. 20:23:27

A "húzzuk ki a konnektorból a tévét" kampánytól én is idegbajt kapok! Vajon csak az én TV-m, videóm felejti el a csatornákat, ha hosszabb ideig nem kap áramot?

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.02. 20:35:39

@Fatman: ennél nagyobb bajod sose legyen...bezzeg a gleccserek...

Kristl 2009.12.02. 21:29:57

16-17 fokban jobb aludni.

Picsasereghajtó 2009.12.02. 22:41:14

@Kristl: Csak ébredni nem :)

Mondjuk a fűtés nálam sem megy éjjel. 6-kor kelek, addigra kellemes 23 fok van a lakásban mert 5-kor bekapcsol a programozható termosztát.

Bilux67 2009.12.03. 10:24:08

Én azt szeretem hallgatni, hogy ha mindenki úgy élne mint mi akkor 3 (akárhány) Földre lenne szükség.
B*meg, tőlünk nyugatra fogyasztanak sokat és tőlünk keletre vannak sokan, nem mi vagyunk a felelősek!
Azt miért nem hallom soha hogy Indiában, Kínában csak tízmillió embernek kéne élnie? Az már fasizmus?
Más szavakkal: mi nem fogyaszthatunk annyit hogy kényelmesebbé tegyük az életünket, de más szaporodhat ész nélkül?
(Költői kérdések voltak, tudom én is a választ).

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.03. 13:55:52

@Bilux67: sokkal egyszerűbb másokra mutogatni, mint magunkba nézni? Persze, mások is szennyeznek,de MI IS! mindenkinek van egy szelete a globális szennyezésből, és ezt nem lehet másokra tologatni... Nem mondhatod meg másoknak, hogy ne szaporodjanak, ugyan úgy, ahogy ezek szerint neked se lehet megmondani, hogy gondolkozz globálisan...Nem csak kényelmi okokra vezethető vissza a szennyezés kibocsájtás. Van egy csomó feleslegesen megtermelt sz@r,amit megveszünk, amit előállítanak, pedig semmi szükség rá? Már eleve azzal,hogy megvesszük a Kínai, Indiai cuccokat, már eleve ezzel hozzájárulunk a szennyezéshez,mert ők nem a legfejlettebb technikával, és a legnagyobb körültekintéssel állítják elő a termékeket.
biokemia.blog.hu/2009/11/01/kornyezetszennyezes_kinaban

Miért fogjuk vissza a kényelmi fogyasztást, miközben mások szaporodnak ész nélkül? És miért adjon az állam pénzt a sokgyerekes családoknak, a betegeknek, hiszen semmi szükség rájuk, semmi hasznunk belőlük. Másoknak nem mondhatod meg, hogy mennyire szaporodjanak, de azért Te,akinek megvannak a lehetőségei, tovább láthatnál az orrodnál.
süti beállítások módosítása