Kövess!



2009.10.12. 00:12| Szerző: Kontárblog

Durva ez a reklám.
Ez a kézírás, meg iskolás jelleg. Szokatlan (nekem) a témában, főleg a téma komolyságát illetően. Hogy stílusos legyek, megleckéztette, feladta a leckét az RTL a TV2-nek ezek alapján. Szerintem főként nem is a lakosságnak szól, hanem a hirdetőknek. Mert ugyebár mindannyian tudjuk, hogy csakis a hozott zsetonok számítanak. Kit érdekel, hogy milyen szappanoperát szemetet néz épp a lakosság, az a lényeg, hogy jó nagy legyen a panelben a mi csatornánkat nézők száma, aztán foghat kellően vastagon a ceruzánk.


Számomra mindig is furcsa, és valahol gyermeteg volt a két csatorna vetélkedése- természetesen attól eltekintve, hogy milliókról, milliárdokról van szó. Viszont ha jobban belegondolok, hogy mekkora pénzekről van itt szó, akkor pont a nézettségi mutatók kialakítása, reprezentativitása címkézendő meg gondolatban gyermeteg jelzővel. A Wiki szerint pl. "A felmérésben résztvevő panel mérete 2007 elején 840 háztartás volt." 
Ez számomra azért is döbbenetes, mert például, ha azt veszem a 2006 augusztus 20.-ai tűzijáték előtt nem tudták egy fél nappal megmondani biztosra az időjósok, hogy fővárosunkat biztosan eléri a vihar... A természet, és az ember viselkedése kiszámíthatatlan. Én elhiszem, hogy a feldolgozó központokban nagyon érti mindenki a dolgát, és próbálnak minél reprezentatív eredményeket összehozni, de szerintem 840 háztartás nagyon kevés arra, hogy képviselje az ország lakosságát. Jóöreg marketingkutatás tanárom mondta mindig "Nem hiszek annak a statisztikának, amit nem én hamisítottam."

Nyilvánvaló, hogy a reklámblokkok alatt megnő a vízfogyasztás, az én szememben ezért is haldoklik már régóta a televíziós hirdetés. Senki se kíváncsi a televíziós reklámokra. A buszmegállóban még el-el nézegeti az ember a plakátokat, míg vár, vagy a metróban, de a TV-ben csak szükséges rosszak, amik hátrébb tolják a film következő részét, ugyanakkor el lehet menni alatta persze kukoricát pattogtatni még, meg WC-re, de nézni igen kevesen nézik.

Nem vagyok annyira benne ebben a világban, de amennyire én tudom, egy speciálisan beprogramozott televíziókészüléket és távirányítót kapnak az 'áldozatok' (akik véletlenül se viselkednek máshogy, csak mert tudnák, hogy figyelik őket) és az rögzíti, hogy mikor melyik csatorna van bekapcsolva (erről itt, érdekesség még itt) . Nem azt hogy nézik. Azt nem rögzíti, ha közben kimegy a konyhába telefonálni, vagy bejön még apu is TV-zni, és a kanapé mögött állva nézi végig a legújabb Vegasztárt... Szerintem iszonyat nagy pontatlanságokat, és hibákat hordoz magában a rendszer. És ha márcsak azt veszem alapul, hogy a 840 főt 'szorozzák fel' 10 millióra, már akkor is iszonyat nagy a súlya annak, hogy 1 adott család épp mit nézett...Mi lett volna, ha...
Ha benne lennék egy ilyen panelbe, lehet, hogy énis többet nézném a ketyerét. Egyelőre heti 1óránál tartok kb. (Akár hiszitek, akár nem). Szerintem pont az ilyen befolyásolások miatt is pontatlan ez a típusú felmérés. ( Erről bővebben az Igazság, hazugság, reklám c. könyv kapcsán mesélek még, ha megérem.)

Összegezve, bár én nem vagyok e téren túl járatos, a szememben igencsak sajnálatos, hogy egy-egy ilyen mérésnek ekkora, milliókat jelentő súlya van, miközben a hatásossága-nem csak szerintem-megkérdőjelezhető. 
Itt szögezném le, én egyik csatorna pártján se állok. Magasról sz...

Mindenesetre most az RTL-nél van a pont, és ezt nem fél kimondani.
A helyében én is ezt tenném. Ott a labda. Kiváncsi leszek, mi lesz erre a válasz-ha lesz egyáltalán.


Share/Bookmark
Címkék: tv parasztvakítás  |   | 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kontar.blog.hu/api/trackback/id/tr951443934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakbarbár (törölt) · http://nezettseg.blog.hu/ 2009.10.12. 15:53:37

Hahó!
Szerintem azért nem ilyen egyszerű ez a kérdés. A 840 háztartás elvileg most már úgy 1000 körül van. Ennyinek pedig elegendőnek kell lennie. Én sem értettem, egészen addig, amíg el nem olvastam egy erről szóló szakkönyvet.

Másrészt nézzük onnan, hogy mi lehetne, ha nem műszeres mérés? Lehetne naplós, amikor az emberek irogatnák egy füzetbe, hogy éppen mit néznek, vagy esetleg telefonos felmérés.
A rádiós hallgatottsági felmérésnél látszik, hogy a naplós kutatás szart sem ér. A telefonossal pedig több gond is lenne: kiesnének azok, akiknek nincs telefonjuk (mert szegények), akiknek titkos a számuk stb. Illetve nagyon az emlékezetre építene (mit nézett tegnap?), ami megint csak torzítaná az eredményeket.
Illetve sokkal inkább érvényesülhetne az, hogy a megkérdezett aszerint válaszol, hogy mit érez elvártnak. Tehát mondjuk a Mónika-showt, vagy az animálpornót letagadná. :D

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.10.12. 18:37:36

@Szakbarbár:
Na, kíváncsivá tetté- akár privátban is-könyvcímeket és szerzőket várok a témában.
Én elhiszem,hogy jelenleg ez az egyetlen megoldható mérési módszer, de mégis gyenge közelítésnek tűnik így külső szemmel. A naplós nyilván nem jó, az a leghatásosabb, ha a megfigyelt minél hamarabb meg tud feledkezni szerepéről.
Nem vagyok szaki,de eszembe jutott, hogy magukba a televíziókba nem lehet rögzítőt szerelni, vagy a távirányítókba, hogy időre rögzítse mikor melyik gomb van benyomva?Akkor már csak össze kell hangolni, hogy mind az 1000 háztartás ketyeréje ugyanúgy legyen beprogramozva, és lehet is mérni. Azt,hogy éppen hányan nézik, fotelbe szerelt érzékelőkkel lehetne mérni.
Vagy az adott tvre webcamot szerelni, és strigulázná egy ember utólag, hogy mikor ki nézi épp. Csak a kanapészextől kéne óvakodniuk:)

Szakbarbár (törölt) · http://nezettseg.blog.hu/ 2009.10.12. 21:41:28

Előkeresem a könyvet, ha érdekel. Igazából nem a nézettségmérésről, hanem a közvéleménykutatásról szól. Abban van egy rész, ahol elmagyarázzák, hogy mekkora minta szükséges és miért akkora.

Ez a "megfeledkezni a szerepéről" dolog érdekes. Mert, ha jól emlékszem, akkor az AGB-nél az a gyakorlat, hogy az új belépőknél az első egy-két hétben nem vonják be a felmérésbe az eredményeket. Ilyenkor lehet ugyanis még az az időszak, amíg nagyon meg van hatódva az emberke attól, hogy van egy nézettségmérő műszere, ezért vagy túl jólnevelten próbál tévézni. Vagy poénkodik (beállítja, hogy folyton a spanyol tévét nézi :) ). vagy éppen tojik az egészbe, nem kezeli rendesen a műszert.

Ilyenkor szerintem még akár ki is dobják a mérésből, aki nagyon nem működik együtt. Aztán meg eljön az az időszak, amikor megszokja a műszert és automatikusan kapcsolja arra, amelyik csatornát nézi.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.10.12. 21:54:10

@Szakbarbár: Megköszönném ha a címét megtudnád mondani.
Az Igazság, hazugság, reklámban volt 1-2szó ezekről a kutatások ferdítéseiről, tényleg érdekes lehet a dolog. Minden csoda 3napig tart, akkor az illető egy dbig placebó lesz:)
Érdekes ez a pszichológia. A legjobb gyógyszer a placebó. Még mellékhatása sincs;)

gulyaszoli · http://tapirwar.tumblr.com 2009.10.23. 23:30:50

Hát ahhoz képest, hogy ötödéves marketinghallgató vagy elég érdekes dolgokat írsz statisztika témakörben, amit elméletileg te is több szemeszteren át tanultál. Az 1000 fős minta tökéletesen reprezentatív tud lenni ha az jól van összeválogatva, illetőleg ha mégsem így lenne, akkor mivel lenne magyarázható az, hogy például a Barátok Közt már 10 éve a legnézettebb műsor, annak ellenére, hogy a mérőberendezéseket bizonyos időközönként más emberekhez viszik. És úgy általában a tv nézési tredenek csak lassan változnak, lassabban mint amilyen gyakran cserélik ezeket a berendezéseket. (A statisztikával kapcsolatos örökbecsűd eredetije pedig nem a statisztika tanárodtól, hanem Churchill-től származik). :)

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.10.24. 00:43:12

Nem feltétlenül az 1000fős minta reprezentativitását firtatom.
Nekem maga a módszer tűnik fapadosnak. Ha odajön még 3családtag nézni a Helyszínelőket, de nem nyomom be a gombot, mert úgy rá vagyunk pörögve a műsorra,és nem írom be, hogy még valaki odajött, akkor rohadtul nem fogják adminisztrálni a történést.Iszonyat nagy hibalehetőséget hordoz magában ez a rendszer szerintem. De bevallom, az egyetemen ilyenről rohadtul nem tanultunk semmit, az évfolyamtársaim legalább felének fogalma sincs, hogy mérik a tvk nézettségét. Vagy mondjuk, hogy a koliban, mikor a szobából ki-be mászkálnak a szobából, akkor folyamatosan nyomogassák a gombot, hogy épp hányan nézik...elég elképzelhetetlen
süti beállítások módosítása