Kövess!



2009.10.16. 23:50| Szerző: Kontárblog


Neeem, még igencsak messze van... De az IKEA már jó előre, bő két hónappal (pontosabban 71nappal) az ünnepek előtt karácsonyi kellékekkel ömlesztette el a pénztárak környékét.  (tegnap csekkoltam le), és már megjelent a karácsonyi katalógusuk is a levelesládákban.

Vásárolj, vásárolj, vásárolj! Gyerünk, nincs megállás!
Csak a vásárlástól lesz szép az ünnep!
Ünnepelj velünk, mi is a Te pénztárcáddal ünneplünk...

 
Az élet véget nem érő ünnepnapokból áll. Alig ébredsz fel a kiscsizmádba rejtett mikuláscsoki keltette mélykómából, máris a karácsonyi ajándékok után kajtatsz, és tömöd a bejglit, amit aztán szilveszterkor arányosan elhelyezhetsz a haverék tapétáján.
Még szinte 'aznapos' vagy, de már körmeidet rágva jársz üzletről üzletre a Párodnak Valentinnapra ajándékot venni, és viszed el Húsvétkor a locsolásra, mert elfelejtetted, hogy közben Nőnap is volt. No meg persze születésnap, névnap, házassági évforduló, anyák napja, ballagások, esküvők..
 

Vásárolj vásárolj vásárolj...


Valahogy összeugrik a gyomrom öklömnyire, hogy már most azzal paráztatnak, vásárolni kell karácsonyra...miért kell a karácsonyt 2hónappal előtte már az arcomba nyomni?

Itt egy olvasmányos kis kimutatás az összefüggésről az ünnepek szezonalitása és a google keresések között- aki még nem ismerné a Google Trends-t, melegen ajánlom figyelmébe.
Ha rákeresünk, hogy vásárolj szóra, rögtön egy érdekes kis kezdeményezésre bukkanunk, a Ne Vásárolj Semmit Napra.
Minden év novemberének utolsó péntekjén arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a civilizációnk által diktált túlfogyasztás számtalan káros környezeti és társadalmi következménnyel jár.

Írjuk fel kérem, és november 28.-án csapjunk rá a kezünkre!


Továbbhaladva a következő google találatok érdekessége-számomra-, hogy igencsak negatív vonulata van az egésznek: ne vásárolj T-ban sajtot, márkás ruhát, BKV jegyet, stb., áll már az első oldalon is. Tulajdonképpen azt sugallják, ne is vegyünk semmit. Az emberiség talán nem csak tudat alatt szenved ettől a ránk erőltetett 'fogyasztói társadalom' skatulyától. Kicsit próbáljunk átlépni magunkon.


 

Ha máskor nem, legalább november 28-án parancsoljunk megálljt mohóságunknak, és ne vásároljunk semmit. Legalább ezen a napon kicsit kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk- mégha üresebb is lesz a kamra nap végére. Ennyi talán belefér...

 


Share/Bookmark
Címkék: karácsony  |   | 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kontar.blog.hu/api/trackback/id/tr761455266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ReklámFail · http://reklamfail.blog.hu 2009.10.17. 21:26:44

Annyi mindennek van már világnapja, hogy meg sem lepődöm már ezen :) sőt egyenesen jó ötlet!

Egyébként tényleg dúrva, hogy még 1-2 hét és akármerre mész már az arcodba lesz nyomva, hogy itt a karácsony és vásárolj ember! Minden kirakat előszedi a díszkivilágítását és az előzőleg megemelt árakkal megkezdődik a rendkívüli karácsonyi árleszállítás :) holott még csak okt. vége nov. eleje lesz.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.10.18. 00:26:18

@ReklámFail:
Igen, nekem már most megvan a gombóc a torkomban, h kinek mit kéne venni. Merthogy vásárolni kell, fogyasztói társadalom van...

amúgy
vilagnapok.lap.hu/
Már tényleg mindennek van világnapja. Meg mindennek van lap.hu-ja is:)
süti beállítások módosítása