Kövess!



2010.03.09. 23:50| Szerző: Kontárblog

 Van már programod március 27-ére?

Vannak olyan a dolgok a világban, amelyekről sokan, sokat beszélnek és sokat is tesznek érte.

Viszont van egy dolog a világon, amiről nagyon sokan, nagyon sokat beszélnek, de igazából nem tesznek érte semmit. Holott ez lenne az, amiért a legtöbbet kellene áldoznunk ahhoz, hogy egy kicsit hozzájáruljunk ennek a csodálatos bolygónak a további fennmaradásához.
Saját érdekünkben.
>>


A napokban olvastam az Origon, hogy "Ha bolygógyárban készült volna, luxusmodellnek számítana a Föld"

Az a Föld, aminek a létezését annyira természetesnek vesszük, hogy elfelejtünk vigyázni rá. Az a Föld, amelnyek felszínét szeméthegyekkel borítjuk, édesvizeibe szennyvizet és gyárak vegyszereit engedjük, tengereinek élővilágát pedig már jelentősen kipusztítottuk.

Persze mondhatod, hogy nem TE vagy az, aki ezeket a szörnyűségeket elkövette. De azért ha mélyen magadba nézel, szinte biztos vagyok benne, hogy már előfordult, hogy eldobtál valamit az utcán, ne adj isten kihajítottál valamit menet közben a kocsid ablakán. Ugyanakkor le is tagadhatod, ahogy azt az emberek nagy része teszi. Csak tudnám, hogy ha senki nem tesz ilyet, akkor mégis hogy kerül az a rengeteg zsák és szemétkupac az utak, erdők szélére...

Az ember legalább önmagához legyen őszinte... Ezek a dolgok sem a saját lábukon mentek kirándulni a rétre és felejtették ott magukat...

 Az ilyenek láttán, valóban úgy érezhetjük, kevesek vagyunk mi ahhoz, hogy valami változzon. De muszáj kis lépésekkel elindulnunk, ha már eddig csak parazitaként élősködtünk a Föld testén, kihasználtuk természeti kincseit, saját elképzeléseink szerint és aktuális technológiai fejlettségünk függvényében alakítottuk valamilyenné, amilyen önmagától soha nem lett volna.

Kezdjük egy kis lépéssel önmagunk átprogramozását!

Nem bocsátkoznék részletes felsorolásba, hogy milyen kis lépéseket tudunk megtenni, ami nem nagy erőfeszítés egyénenként nézve, azonban óriási hatása lehet, ha sok ezren, millióan elkezdünk egy icipicit másképp gondolkodni, mert már így is nagyon messze kanyarodtam attól a témától, amiért ideültem bejegyzést írni.

Létezik, egy mára világméretűvé vált klímavédelmi esemény, amit úgy hívnak: Föld órája. A kezdeményezés 4 évvel ezelőtt indult Ausztráliából, és a következő évben már világszinten csatlakoztak hozzá az emberek, vállalkozások. Röviden arról van szó, hogy 2007 óta minden március utolsó szombatján 20:30 órától kezdve 60 percig mellőzünk mindenféle világítást és kikapcsolunk minden elektromos áramforrást, ami nem létfontosságú. Ezzel a 60 perc sötétséggel járulnak hozzá a résztvevők minden évben a fényszennyezés csökkentéséhez és a klímaváltozás megelőzéséhez. Nem nagy áldozat egy háztartástól ez a 60 perc ugye? Talán a villanyszámlánkon sem fogjuk nagyon észrevenni.
De képzeld csak el, mennyit jelent, ha 1 milliárd ember dönt úgy, hogy ugyanabban az időben, erre az egy órára lekapcsolják a lámpáikat, kikapcsolják a tévéket, számítógépeket....

Talán most még elképzelésed sincs, hogy mit fogtok kezdeni otthon egymással 60 percig tévé, rádió, internet nélkül...? 
De az első "sokk" után biztos vagyok benne, hogy valami olyan dolog fog történni, ami már nagyon régen, legrosszabb esetben soha eddig: beszélgetni fogtok. De úgy igazán. Ezzel az egy óra önkéntes "áramszünettel" hozzájárulhattok ahhoz, hogy a Föld egy pillanatra fellélegezhessen és kaptok egy órát arra, hogy kizárólag egymásra, magatokra figyelhessetek. Szerintem nem rossz bolt! Ugye? :)

Ha szeretnéd, hogy téged is beleszámoljanak a sokmillió ember közé, aki áldoz ennyit a saját kényelméből a környezetéért, akkor összesen 1 percet kellene még áldozz az életedből arra, hogy regisztráld magad az akció weboldalán.

Kívánom, hogy minél többünknek hozzon fényt az életébe ez a "sötét óra"! :)

 

A remek írásért köszönet Szövegdoboznak!
Csatlakozz a facebookon a nemes célhoz!

 


Share/Bookmark
 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kontar.blog.hu/api/trackback/id/tr191827365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása